Seuratukihanke oli onnistunut osa Kempeleen tenniksen historiaa

ke 21. huhtikuuta 2021 13.10.00


Seura sai 2010-luvulla kolmannen kerran seuratukea vuonna 2019. Hanke päättyi 2020 vuoden loppuun onnistuneesti.

 

Yhtenä päätavoitteenamme oli saada nuoria seuran entisiä kilpapelaajia mukaan valmennustoimintaan sekä seuran hallintoon, jotta laji ja seuratyö säilyisi heillä aktiiviuran jälkeenkin. Hankkeeseen lähti mukaan 6 nuorta, joista yksi innostui valmentamisen lisäksi tulemaan seuran johtokuntaan. Nuorille järjestettiin hankkeen aikana valmennuskoulutuksia seuran kokeneempien valmentajien toimesta. Seuran ulkopuolelta valmennuskoulutusta antoi ammattivalmentaja Paul Tague samalla kuin piti seuran junioreille tennisleirin. Näin nuoret valmentajat pystyivät näkemään kuinka huppuvalmentaja hoitaa työnsä. Tämän lisäksi nuoret olivat mukana Tarja Väisäsen vetämissä fysiikkaharjoitustreeneissä kasvattamassa omaa treenipankkiaan ja oppimaan lajille suunnitellusta oheisharjoittelusta. Nuoret ovat toimineet koko projektin ajan apuvalmentajina seuran eri valmennusryhmissä. Lisäksi yli 18-vuotiaat valmentajanuoret ovat päässeet kokeilemaan siipiään myös kantaessaan päävalmentajavastuuta aika ajoin. Eräällä oli jopa oma valmennusryhmä kesän ajan alueen jääkiekkoseuran nuorten pelaajien treenatessa oman lajin ohella tennistä.

 

Toisena päätavoitteenamme oli monipuolistaa junioreiden oheistoimintaa muihin mailapeleihin, koska talvikaudella tenniksen pelaaminen ei onnistu kunnassamme vaan on siirryttävä Ouluun, jossa hallivuorot ovat kortilla. Hankkeen aikana nuoremme ovat treenanneet säännöllisestä pöytätennistä ja sulkapalloa, sulkapallon kuitenkin jäädessä vähemmälle hankkeen loppua kohden junioreiden innon vähetessä. Pöytätennistoiminta on ollut vireää ja seura onkin aloittanut kunnan kanssa pöytätenniksen matalan toiminnan kehittämisen. Lisäksi tavoitteenamme oli käydä kokeilemassa verrattaen uutta mailapeliä padelia. Tarkoituksenamme oli järjestää nuorille ja lapsille yhteisen padel-saunaillan seuratukihankkeen päätökseksi, mutta korona sotki suunnitelmat näiltä osin. Lisäksi yhtenä merkittävänä oheistreeniparannuksena oli laadukkaampi fysiikkatreeni, jota kaikki valmentajamme ovat osanneet antaa Väisäsen valmennuskokonaisuuden myötä.

 

Tavoitteenamme oli myös valmennusryhmien lisääminen ja pelaajamäärän kasvattaminen valmennusryhmissä. Ennen hankkeen alkua meillä oli kaksi valmennusryhmää, joissa aktiivisesti kymmenkunta junioria yhteensä. Kesällä 2019 perustimme kaksi uutta treeniryhmää: perhetenniksen ja lätkäjätkien valmennusryhmän. Lätkäryhmä oli lähtökohtaisesti ainoastaan kesäksi, ja saikin jatkoa kesällä 2020. Perhetennis oli tykätty konsepti, mutta syksyllä ryhmä muuttui minitennisryhmäksi vanhempien kiireiden vuoksi. Nyt hankkeen loppuessa seurassa on kolme valmennusryhmää (6-10v, 11-13v ja teiniryhmä), joissa junioreita on yhteensä 22.

 

Olemme myös lisänneet hankkeen myötä yhteistyötä lähialueen seurojen kanssa. Tästä merkittävimpänä osoituksena oli Kemin ja Rovaniemen seurojen yhteisleiri junioreille. Leirin päätavoitteina oli hauskan pitäminen, uusien kaverien saaminen ja tennispoltteen kasvattaminen. Junioreiden mukaan leiri onnistui erinomaisesti tavoitteissa. Yhtenä suurimpana tavoitteena oli viedä valmennusosaamista myös Kemiin, jossa junioritoiminta on vasta alkutaipaleella. Tässä koimme myös onnistuneemme hyvin Kemin valmentajilta saamamme palautteen perusteella.

 

Hanke on ollut seuralle hieno piristysruiske ja mahdollisuus pureutua tarkemmin seuran tapaan toimia ja ennen kaikkea ratkaista seurallemme ominaisia haasteita, kuten harjoituskenttien puutteen talvikaudella. Kaiken kaikkiaan hanke on onnistunut äärimmäisen hyvin. Saimme hankkeeseen mukaan 6 nuorta valmentajanalkua, joista yksi on ollut mukana myös seuran johtokunnassa. Lisäksi onnistuimme monipuolistamaan oheisharjoittelua, lisäämään yhden valmennusryhmän sekä kasvatettua apuvalmentajien avulla ryhmäkokoja kahdessa valmennusryhmässämme. Kehitimme myös kunnan kanssa toimintatavan, jolla tarjoamme viikoittain ilmaista matalankynnyksen pöytätennisharjoittelua kaikille kunnan nuorille.

 

Saimme hankkeen lisättyä junioreiden harjoitusmäärää ja laatua, kuitenkin siten, ettei harrastustoiminta maksanut aiempaa enempää. Saimme myös tarjottua aiempaa monipuolisempia elämyksiä junioreille hankkeen aikana. Hankeaikana 16kk tennispaketti leireineen (Kempeleen kuusi leiriviikkoa sekä Kemin x1 ja Vuokatin x2 leirit) on maksanut viikkotreenimäärästä riippuen yhteensä 150€-600€/juniori. Tämä on hinta, johon valtakunnallisestikaan varmasti ei moni joukkuelajikaan pysty. Lisäksi suuri osa tuosta isompien 600€:n maksusta on mennyt Oulusta ostettuihin hallitennisvuoroihin, vaikka seura on hankkeen myötä pystynyt maksamaan puolet näistä hallivuokrista.

 

Kolme valmentajaamme kävi pöytätenniksen valmentajakoulutuksen vastataksemme paremmin uuden oheislajin valmentamistarpeeseen. Hankimme myös pöytätennisrobotin auttamaan ison pelaajamäärän aktivoinnissa sekä hankimme muutaman verkon, jotta voimme paremmin hyödyntää myös kunnan vanhempia pöytätennispöytiä.

 

Kohtasimme toiminnan aikana myös joitain haasteita. Nuoret valmentajanalut olivat alussa hyvin innokkaasti mukana toiminnassa. Hankkeen myötä kuitenkin osa nuorista ei pystynyt syystä tai toisesta sitoutumaan toimintaan sillä aktiivisuudella kuin olisimme toivoneet. Etenkin sitoutuminen järjestettyihin valmentajakoulutuksiin oli joillekin vaikeaa. Kaiken kaikkiaan voimme kuitenkin olla erittäin ylpeitä nuoristamme, jotka ottivat pääsääntöisesti projektin tosissaan ja kantoivat kiitettävästi vastuuta, jota pystyimme heille antamaan. Hankkeen myötä opimme, että nuorissa on voimavara, jota seurojen kannattaisi aktiivisesti hyödyntää.